Groei stimuleren met hoog zink

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Schoolgaande kinderen groeien beter wanneer ze zink gesuppleerd krijgen in combinatie met vitamines en andere mineralen.

Voor de Thaise studie werden 140 gezonde schoolkinderen geselecteerd. Ze waren in de leeftijd van vier tot dertien jaar. De kinderen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze op schooldagen gedurende zes maanden dagelijks een hoge dosis zinkbisglycinaat (met 20 mg zink) met bovendien 1000 IE vitamine A, 200 IE vitamine D, 10 mg vitamine B1, 3 mg vitamine B2, 1 mg vitamine B6, 10 mcg vitamine B12 en 40 mg nicotinamide. De andere schoolkinderen kregen een placebo.

De kinderen in de suppletiegroep namen gedurende het half jaar significant meer toe in lichaamslengte dan de kinderen in de placebogroep (4,9 cm versus 3,6 cm). Gemiddeld namen de kinderen in de suppletiegroep 1,3 cm in lengte méér toe dan de andere kinderen. Het effect werd vooral gezien bij kinderen die jonger waren dan tien jaar. Vanaf een suppletieduur van twee maanden zagen de wetenschappers verschil ontstaan in de lichaamslengte tussen beide groepen. De toename van de lichaamslengte werd niet beïnvloed door de oorspronkelijke lengte en gewicht van het kind.

Suppletie met een hoge dosis zink in combinatie met vitamines kan de groei stimuleren van schoolgaande kinderen, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen