Scheurbuik ook van deze tijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Wie denkt dat scheurbuik niet meer van deze tijd is, heeft het mis. In een periode van een half jaar werd in een academisch ziekenhuis melding gemaakt van 3 gevallen van scheurbuik.
De patiënten met een leeftijd van 22, 26 en 74 jaar waren allen doorverwezen in verband met reumatische klachten, gepaard gaande met een verhoging van ontstekingsstoffen. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om scheurbuik. De symptomen van de patiënten uitten zich in vermoeidheid, paars-rood verkleurde huidplekken (purpura) die ontstaan als gevolg van beschadigingen van bloedvaten, synovitis (ontsteking van de slijmvliezen van de gewrichten) in combinatie met vochtophopingen, bloedarmoede, een verhoogde bloedbezinking en een verhoogde concentratie CRP. Bij een patiënt was tevens sprake van een ernstig verhoogde pulmonale hypertensie.
Analyse van het voedingspatroon liet een tekort aan vitamine C zien. Onderzoek wees hematrose uit, bloeduitstorting in de gewrichten die kenmerkend zijn voor scheurbuik. Ook werd met laboratoriumonderzoek een vitamine C-deficiëntie vastgesteld (lager dan 0,12 mg/dl). De symptomen verdwenen na dagelijkse inname van 1000 mg vitamine C.
Scheurbuik wordt meestal alleen nog gediagnosticeerd in ontwikkelingslanden. In Westerse landen hebben personen met een slechte voedingstoestand, psychiatrische aandoeningen en alcoholmisbruik een verhoogt risico van scheurbuik. Maar ook bij andere personen kan de aandoening zich manifesteren. Veelal worden de patiënten doorverwezen naar een reumatoloog. Alertheid is noodzakelijk om de diagnose niet te missen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen