Invloed selenium op schildklierhormonen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Langdurige suppletie met selenium leidt bij sommige personen mogelijk tot een lichte stijging van de T3-spiegel. Deze verandering is echter van niet-klinische betekenis. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waarin het effect van deze voedingsstof op de concentraties schildklierhormonen in het bloed werd onderzocht. Selenium is mogelijk preventief ten aanzien van kanker, maar speelt ook belangrijke rol bij de schildklierstofwisseling.
De studie betrof 28 gezonde volwassenen. Zij werden gedurende 28 maanden dagelijks met 200 mcg selenium (als selenomethionine) gesuppleerd. Met behulp van bloedonderzoek werden, zowel vooraf als gedurende deze periode, de veranderingen in de concentraties TSH, T3 en T4 bijgehouden.
Bij de mannen bleek er een jaarlijkse 5% significante stijging van de T3-spiegel. Bij de vrouwen bleef de T3-spiegel echter onveranderd. Daarnaast werden er, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, geen significante veranderingen gezien in de concentraties T4 en TSH.
De seleniumspiegel van de mannen was gestegen van 1,8 micromol/l bij aanvang naar 2,9 micromol/l aan het einde van de suppletieperiode. Bij de vrouwen werd een stijging van 1,6 naar 3,3 micromol/l gemeten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen