Alfaliponzuur gunstig bij hypothyreoïdie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met subklinische hypothyreoïdie (sHT) is sprake van een verminderde endotheelfunctie van de bloedvaten. Alfaliponzuur kan dit verbeteren dankzij zijn antioxidatieve werking.
Bij sHT werkt de schildklier te traag. De concentratie TSH is licht verhoogd, maar T4 en T3 zijn normaal. Aan de studie namen 40 vrouwen met sHT en 18 gezonde vrouwen met een licht afwijkende schildklierfunctie deel. Ze werden verdeeld in twee groepen. Afhankelijk van de groep kregen ze gedurende 3 weken geen behandeling of een behandeling met alfaliponzuur. De endotheelfunctie van de bloedvaten werd voor en na de behandelperiode gemeten met behulp van flow-mediated dilatation (FMD). Bij deze meettechniek wordt door middel van ultrasound de diameter van het bloedvat bepaald. Wanneer het bloedvat onder invloed van bepaalde stimuli minder snel wijder wordt, is dit een teken van een verminderde functie van het endotheel in het bloedvat.
De FMD was in beide groepen gemiddeld 4,0% en was hiermee significant lager in vergelijking met controlepersonen (5,6%). Na de behandelperiode nam de concentratie TBARS als maat voor oxidatieve stress significant af in de alfaliponzuurgroep. In de andere groep werd geen verandering waargenomen. De FMD nam significant toe naar 4,8% in de alfaliponzuurgroep terwijl dit in de andere groep onveranderd bleef. Bij een toename van FMD nam de concentratie TBARS significant af.
Alfaliponzuur blijkt de vorming van vrije radicalen tegen te gaan en leidt zodoende tot een verbetering van de endotheelfunctie bij personen met sHT.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen