Astmapatiënten gebaat met CLA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met geconjugeerd linolzuur (CLA) bij astmapatiënten met overgewicht leidt tot een vermindering van BMI en bronchiale hyperreactiviteitovergevoelig, een overgevoelige reactie op bepaalde prikkels zoals koude lucht, rook, parfum, schoonmaakmiddelen en inspanning. Het bleek gecombineerd te kunnen worden met de reguliere behandeling.
Aan de studie namen 28 volwassenen van 19 tot 40 jaar met een milde vorm van astma deel (FEV1 >70%). Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende 12 weken dagelijks 4,5 gram CLA of een placebo naast de reguliere behandeling. De proefpersonen hadden een gemiddelde BMI van 28 kg/m2.
De personen in de suppletiegroep hadden na 12 weken een significante verbetering van de bronchiale hyperreactiviteit ten opzichte van het begin van de studie. Tevens nam het gewicht en de BMI onder invloed van CLA significant af in vergelijking met het gebruik van een placebo: een gemiddelde daling van 0,5 kg/m2 in de CLA-groep versus een gemiddelde toename van 0,8 kg/m2 in de placebogroep. Dit bleek in verband te staan met een daling van de ratio leptine/adiponectine. De concentratie van cytokinen bleef onveranderd, evenals de ervaren kwaliteit van leven. Er werden geen bijwerkingen gemeld.
CLA is veilig, heeft een gunstig effect op de bronchiale hyperreactiviteit en BMI bij personen met een milde vorm van astma en kan gesuppleerd worden naast een reguliere behandeling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen