Invloed van breedtegraad en vitamine D bij MS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is een significant verband tussen klachten van multiple sclerose (MS) en de woonplaats (breedtegraad), blootstelling aan zonlicht en vitamine D-suppletie.

Via internetforums werden personen met MS benaderd en gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun woonplaats, blootstelling aan zonlicht, suppletie van vitamine D en andere leefstijlfactoren. Tevens werd informatie opgevraagd over de progressie van de aandoening, de functiebeperkingen en de kwaliteit van leven. Uiteindelijk namen 2301 MS-patiënten deel aan de studie. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en het overgrote deel was van het vrouwelijke geslacht (82%). Het merendeel van de deelnemers had sinds zes jaar de aandoening.

Tweederde van de MS-patiënten (65%) was woonachtig op het noordelijk halfrond in ontwikkelde landen. Van de patiënten overwoog 67% om hun blootstelling aan zonlicht te verhogen om zodoende een hogere vitamine D-spiegel te bereiken. 82% van de deelnemers gebruikte een vitamine D-supplement, veelal in een dosis van 2000 tot 5000 IE per dag. Er werd een significant verband gezien tussen de blootstelling aan zonlicht, breedtegraad en vitamine D-suppletie en de levenskwaliteit. Het verband tussen vitamine D-suppletie en de kwaliteit van leven bleef significant na correctie voor andere beïnvloedende factoren. Er was hierbij sprake van een dosisrespons effect. Tevens bleek de breedtegraad significant gerelateerd aan de mate van functionele beperkingen. Iedere toename van de breedtegraad met één graad (verder van de evenaar) ging gepaard met een significante toename van functionele beperkingen. Een toename van de breedtegraad was bovendien gerelateerd aan een hoger aantal regressies van de aandoening.

Vitamine D lijkt een centrale rol te spelen bij het klachtenpatroon van MS. De associatie werd al in eerdere studies beschreven en verdient verdere aandacht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen