Invloed voeding en suppletie op methylering genen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Volgens epidemiologisch onderzoek verlagen groenten en fruit het risico van longkanker. Door de mate van hypermethylering vast te stellen, kan de diagnose longkanker al in een vroeg stadium gesteld worden. Wetenschappers van de University of New Mexico onderzochten of voeding en suppletie van invloed is op dit methyleringsproces.
Hypermethylering is een proces waarbij te veel methylgroepen aan het DNA hechten zodat dit DNA beschadigd raakt. Methylering zorgt ervoor dat belangrijke genen worden uitgeschakeld en kan zodoende bijdragen aan de ontwikkeling van kanker.
Aan het onderzoek deden 1100 rokers en voormalig rokers mee. Zij vulden een voedingsvragenlijst in en stonden een hoeveelheid slijm uit de luchtwegen af. In dit slijm werd de methylering van acht genen vastgesteld, welke veelal uitgeschakeld worden in geval van longkanker en in verband staan met een verhoogd risico van deze aandoening. Op basis van de uitkomst werden de proefpersonen ingedeeld in twee categorieën: weinig methylering (minder dan twee genen gemethyleerd) en veel methylering (twee of meer genen gemethyleerd).
Groene bladgroenten en foliumzuur beschermden significant tegen methylering van deze acht genen. Door per maand twaalf keer groene bladgroenten te eten of dagelijks 750 mcg foliumzuur binnen te krijgen, daalde de kans op methylering met 16 tot 17%. De proefpersonen die een multivitamine slikten, verlaagden hun risico hiermee met 43%.
Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken of een verlaagd risico van methylering door voeding en suppletie ook daadwerkelijk de oorzaak is van een kleinere kans op longkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen