Foliumzuur verlaagt risico colorectale kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In tegenstelling tot enkele speculatieve studies blijkt in een publicatie van de American Cancer Society dat foliumzuur het risico van colorectale kanker verlaagt.

Tussen 1999 en 2007 werden gegevens verzameld van in totaal bijna 100.000 personen die deelnamen aan de Cancer Prevention Study II (CPS-II) Nutrition Cohort. De leeftijd van de deelnemers lag tussen de 50 en 74 jaar.  De hoeveelheid foliumzuur die uit de voeding werd verkregen was tussen 175 en 345 mcg per dag. De inname van deze B-vitamine uit supplementen of verrrijkte voedingsproducten varieerde tussen 71 en 660 mcg per dag. Van de deelnemers waren er 2000 die meer foliumzuur binnenkregen dan de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1000 mcg.

In de volgperiode werd bij 1023 deelnemers darmkanker gediagnosticeerd. De onderzoekers vonden dat de inname van zowel folaat (natuurlijke vorm) als foliumzuur (synthetische vorm) het risico van colorectale kanker verlaagde. De risicoreductie was met 19% significant voor de totale inname van folaat en foliumzuur.

De onderzoekers concluderen dat er geen bewijs is dat voedselverrijking – zoals dat in de Verenigde Staten gebeurde vanaf het jaar 1998 – of suppletie het risico van colorectale kanker verhoogt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen