Jodiumtekort bij Engelse jongeren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een groot deel van de Engelse bevolking loopt het risico van een jodiumtekort. Dit vermoeden onderzoekers nadat de jodiumconcentratie bij een groep jongeren werd bepaald.
In 737 urinemonsters van veertien- en vijftienjarige schoolmeisjes werd de jodiumconcentratie gemeten. Daarnaast werd de etniciteit, de woonregio en de jodiuminname vanuit de voeding bepaald. Ook werd het jodiumgehalte in het drinkwater van de diverse regio's gemeten. Een jodiumconcentratie in de urine lager dan 100 mcg/l werd - volgens de normen van de WHO - als deficiënt beschouwd.
De meeste jongeren hadden een jodiumconcentratie van 80 mcg/l. Maar liefst 69% van de schoolmeisjes had een concentratie lager dan 100 mcg/l en bij 18% was de concentratie lager dan 50 mcg/l. Er werd een significant verschil gevonden tussen de jodiumconcentratie in de winter en de zomer, waarbij bij het merendeel van de jongeren in de zomer de laagste concentratie (76 mcg/l) werd gemeten. Verder bleek een hoge melkconsumptie te leiden tot een betere jodiumstatus. Voor andere voedingsmiddelen werd geen verband aangetoond.
De resultaten doen vermoeden dat de Engelse bevolking een jodiumtekort heeft. Of dit daadwerkelijk het geval is moet in een vervolgstudie worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen