Jojo-effect vergroot risico van galstenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Schommelingen van het lichaamsgewicht door lijnen en opnieuw in gewicht aankomen, verhogen het risico van galstenen bij mannen. Naarmate de schommelingen in het lichaamsgewicht groter zijn en vaker optreden is de kans op galstenen groter.
Van de deelnemers van een groot onderzoek onder uitsluitend mannen werd in 1992 informatie verkregen over het lijngedrag en het verloop van het lichaamsgewicht over de afgelopen vier jaar. Vervolgens werden 26.476 mannen van 1992 tot 2002 gevolgd. In deze periode werd 1222 keer het optreden van symptomatische galstenen gerapporteerd.
Het bleek dat mannen bij wie het lichaamsgewicht geschommeld had een verhoogde kans op galstenen hadden vergeleken met de mannen die in dezelfde periode een constant gewicht hadden bewaard. Naarmate de schommeling in gewicht groter was, was de kans op galstenen ook groter. Mannen met een sterke schommeling in gewicht hadden een 1,4 maal grotere kans op galstenen. Ook het aantal gewichtsschommelingen was van invloed op het risico van galstenen. Meer dan één sterke gewichtsschommeling verhoogde het risico met 51% vergeleken met degenen die een constant gewicht hadden bewaard.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen