‘Junkfoodwet’ aangenomen in Colombia

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Colombia is het eerste land ter wereld waar extra belasting geheven gaat worden op 'ultra-processed foods' (UPF's) zoals The Guardian het in zijn bericht noemt. 

Na jaren van campagnevoeren is de junkfoodwet van kracht geworden en zal de heffing geleidelijk worden ingevoerd. De extra belasting op junkfood begint meteen bij 10%, stijgt volgend jaar naar 15% en wordt 20% in 2025. Colombia is hiermee het eerste land ter wereld waar ultrabewerkte producten - gedefinieerd als industrieel vervaardigd kant-en-klaar voedsel - extra belast gaan worden. 

Gezondheidsbelastingen zijn al langer van kracht, maar beperken zich meestal tot tabak en suikerhoudende dranken zoals frisdrank. Het Colombiaanse model is uitgebreider en is een voorbeeld voor veel andere landen. Wel zijn er enkele uitzonderingen gemaakt voor traditionele Colombiaanse levensmiddelen zoals salchichonworst. 

Colombianen hebben een hoge zoutinname van gemiddeld maar liefst 12 gram per dag. Bijna een derde van de volwassenen heeft hoge bloeddruk en ook diabetes komt veel voor. Met de junkfoodwet hoopt het land dergelijke welvaartsziekten terug te brengen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen