Kauwen goed voor geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie goed kauwt, behoudt een beter geheugen. Dit blijkt uit het proefschrift van onderzoekster Roxane Weijenberg van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Aan de studie namen meer dan honderd ouderen met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar deel. De ouderen verbleven in een verzorgingshuis en hadden dementie. Ze werden verdeeld in een controle- en interventiegroep. De ouderen in de interventiegroep kregen intensieve mondzorg en vast voedsel. De ouderen in de controlegroep ontvingen de gangbare zorg. In een tijdsbestek van een half jaar werden de ouderen viermaal aan testen onderworpen. Tevens werd het kauwvermogen gemeten.

Uit de testen bleek dat kauwen een positieve invloed had op het geheugen. Ouderen die een goed kauwvermogen hadden, scoorden beter op de geheugentesten in vergelijking met ouderen waarvan het kauwvermogen verminderd was. Het kauwvermogen werd bepaald aan de hand van de kleurenmenging van twee kauwgums die de ouderen gedurende twintig seconden kauwden.

Om goed te kunnen kauwen is een gezonde, pijnvrije mond noodzakelijk, evenals het aanbod van voedsel met een normale tot harde consistentie. Volgens de onderzoekster verdient de mond meer aandacht bij ouderen in een verzorgingshuis. De verzorgenden hebben vaak onvoldoende tijd om tweemaal per dag de mond te verzorgen of krijgen hiertoe niet de gelegenheid door slaan of bijten van de dementerenden. Daarnaast wordt in verzorgingshuizen vaak ten onrechte gemalen voedsel aangeboden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen