Kauwgum versnelt herstel na darmoperatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kauwgum kauwen versnelt het herstel na een operatie aan de dikke darm. Het is goedkoop en versnelt het ontslag uit het ziekenhuis. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na een klein onderzoek.
Personen die een operatie aan de dikke darm hebben ondergaan, mogen pas naar huis wanneer de darmfunctie is hersteld. Dit herstel blijkt nu op een simpele manier versneld te kunnen worden.
Het onderzoek werd gehouden onder 34 patiënten die allen een sigmoid resectie (verwijdering van het in de linker onderbuik gelegen gedeelte van de dikke darm) moesten ondergaan vanwege kanker of herhaald optreden van diverticulitis. De helft kreeg vanaf de ochtend na de operatie tot het moment van ontslag drie maal per dag een suikervrije kauwgum waar zij gedurende een uur op moesten kauwen. De andere helft kreeg dit niet.
Degenen in de kauwgumgroep werden eerder uit het ziekenhuis ontslagen, lieten eerder windjes, hadden eerder beweging in de darmen en hadden eerder een hongergevoel dan degenen in de controlegroep. De verschillen waren tussen de kauwgumgroep en de controlegroep voor het verblijf in het ziekenhuis 4,3 tegen 6,8 dagen, het laten van windjes 65,4 tegen 80,2 uur en de eerste darmbewegingen 63,5 tegen 89,4. Deze verschillen waren alle significant. Het verschil in hongergevoel na 63,5 en 72,8 uur was niet significant.
Een duidelijke verklaring voor de werking is er niet. De onderzoekers vermoeden dat het kauwen dezelfde zenuwen innerveert als echt eten, waardoor hormonen vrijkomen die het maagdarmkanaal activeren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen