Kind minder allergie met vitamine D tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is bekend dat vitamine D immunologische effecten heeft. Wetenschappers veronderstellen dan ook dat deze voedingsstof een mogelijke rol speelt bij allergische aandoeningen.
Uit een Finse studie is onlangs gebleken dat een hogere vitamine D-inname tijdens de zwangerschap het risico kinderen te krijgen die astma en/of hooikoorts (allergische rhinitis) ontwikkelen mogelijk verlaagt.
Het onderzoek betrof 1669 kinderen en hun moeders. De moeders werden schriftelijk ondervraagd over hun eetgewoonten en supplementengebruik tijdens de zwangerschap. De kinderen werden na de geboorte 5 jaar gevolgd op de ontwikkeling van astma en/of hooikoorts.
De moeders bleken tijdens de zwangerschap dagelijks gemiddeld 5,5 mcg vitamine D uit voedsel binnen te krijgen. Slechts 32% van de vrouwen nam vitamine D-supplementen. De gemiddelde vitamine D-inname via deze bron was 1,4 mcg per dag.
Gevonden werd dat een hogere vitamine D-inname uit voeding de kans op een kind met astma met 20% en op een kind met hooikoorts met 15% verminderde. Dit was na correctie van de gegevens voor mogelijk storende factoren. Van het gebruik van vitamine D-supplementen werd geen significant effect aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen