Vitamine A in het immuunsysteem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Retinoïnezuur, een metaboliet van vitamine A, blijkt een belangrijke rol te spelen bij de werking van immuuncellen.

De wetenschappers onderzochten het effect van retinoïnezuur op bepaalde typen lymfecellen (ILC1, ILC2 en ILC3) die aanwezig zijn in de darm. De lymfecellen zijn een onderdeel van het aangeboren immuunsysteem dat snel in actie komt bij een indringer zoals een virus, bacterie of parasiet. Het aangeleerde immuunsysteem komt daarentegen later in actie, maar is specifiek voor een bepaalde pathogeen.

Tot nu toe bleef onopgehelderd hoe de lymfecellen hun weg vinden vanuit de lymfeknopen naar de darm, alwaar ze hun werking uitoefenen. Nu blijkt dat in twee van de drie lymfecellen (ILC1 en ILC3) retinoïnezuur verantwoordelijk is voor deze migratie. Retinoïnezuur activeert een specifieke receptor die er vervolgens voor zorgt dat de cel zijn weg vindt naar de darm alwaar het bindt aan bepaalde moleculen. ILC2 is daarentegen niet afhankelijk van de vitamine A-metaboliet.

Een eerdere studie van de wetenschappers liet zien dat vitamine A ook de migratie regelt van bepaalde T-cellen die een onderdeel vormen van het aangeleerde immuunsysteem. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen