Probioticum effectief bij pinda-allergie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een probioticum in combinatie met immunotherapie blijkt een effectieve behandeling voor kinderen met een pinda-allergie.

Aan de Australische studie namen 62 kinderen deel in de leeftijd van één tot tien jaar die een allergie hadden voor pinda’s. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen. De kinderen in de suppletiegroep kregen gedurende achttien maanden dagelijks een probioticum met Lactobacillus rhamnosus CGMCC 1.3724 in combinatie met pinda-eiwitten. De dosis van het probioticum bleef gelijk, maar de dosis van de pinda-eiwitten werd tweewekelijks opgehoogd tot een maximum van twee gram per dag. De andere kinderen kregen gedurende dezelfde periode een placebo.

Uiteindelijk voltooiden 56 kinderen de studie. Maar liefst 82% van de kinderen in de suppletiegroep vertoonde binnen twee tot vijf weken na afloop van de studie geen allergische reactie meer op pinda’s. In de placebogroep bedroeg dit percentage slechts 4%. Het percentage kinderen dat na behandeling met het probioticum en de immunotherapie ongevoelig was geworden voor pinda’s was significant groter in vergelijking met de placebobehandeling (90% versus 7%). De reactie op de huidpriktest voor pinda’s was significant minder onder invloed van het probioticum en de immunotherapie. Ook was de concentratie van pindaspecifieke antilichamen (IgE) significant lager.

Dit is de eerste studie waarin het effect van probioticasuppletie met immunotherapie werd getest bij kinderen met een pinda-allergie. De resultaten zijn veelbelovend, maar in toekomstige studies moeten de langetermijneffecten nog onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen