Rol van antioxidanten in de thymusklier

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Antioxidanten blijken een belangrijke rol te spelen bij het behoud van de thymusklier (zwezerik). De thymusklier bevindt zich tussen het borstbeen en de luchtpijp en verschrompelt snel na de puberteit. Een voorname functie van de thymus is de rijping van T-lymfocyten als onderdeel van het immuunsysteem.

Wetenschappers van de University of Texas onderzochten bindweefselcellen en lymfecellen van de thymus. Ze ontdekten dat de bindweefselcellen van de thymusklier deficiënt waren aan het antioxidatieve enzym katalase. Hierdoor zijn de cellen gevoelig voor oxidatieve schade. Om het belang van antioxidanten voor de thymus verder te onderzoeken, voerden dezelfde wetenschappers een experiment uit met muizen. De muizen werden in twee groepen verdeeld en kregen tijdens de zoogperiode drinkwater met de antioxidanten N-acetylcysteïne en vitamine C (experimentele groep) of gewoon drinkwater (controlegroep). Het bleek dat de thymusklieren van de muizen die de antioxidanten kregen na tien weken groter waren dan die van de muizen in de controlegroep. Suppletie met de antioxidanten had geen invloed op andere organen.

De bevindingen van de studie kunnen mogelijk verklaren waarom de thymusklier snel verschrompelt na de puberteit. Een adequate voorziening van antioxidanten in cellen van de thymusklier blijkt van belang om degeneratie van het orgaan te voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen