Probioticum zinvol bij hooikoorts

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het probioticum Lactobacillus paracasei kan oogklachten verminderen bij hooikoorts.

Aan de studie namen 425 personen deel met allergische rhinitis en een allergie voor graspollen. Ze werden allen gedurende vijf weken behandeld met het medicijn loratadine, een antihistaminicum. Daarnaast kreeg een deel van de proefpersonen ieder dag een probioticumsupplement met Lactobacillus paracasei subsp. paracasei LP-33. De anderen kregen een placebo. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd met behulp van een vragenlijst de kwaliteit van leven geëvalueerd, evenals symptomen van allergische rhinitis.

In de suppletiegroep werd na vijf weken een significante verbetering van de levenskwaliteit gezien ten opzichte van de placebogroep. Suppletie leidde niet tot een afname van nasale symptomen, maar er werd wel een significante verbetering gezien van oogklachten in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep.

Suppletie met het probioticum Lactobacillus paracasei is bij hooikoorts zinvol als aanvulling op de standaardbehandeling met loratadine. Het probioticum verbetert de kwaliteit van leven en vermindert klachten van geïrriteerde ogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen