Kip voor betere nierfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vervanging van rood vlees door kip verbetert de nierfunctie van patiënten met ouderdomssuiker. Dit concluderen Braziliaanse onderzoekers na een klein onderzoek onder zeventien patiënten.
De deelnemers volgden ieder drie verschillende diëten. Het normale dieet dat rood vlees bevatte, een dieet waarbij het rode vlees werd vervangen door kip en een vegetarisch dieet met weinig eiwitten en dat melk en melkproducten bevatte. Ieder dieet duurde vier weken en na ieder dieet werd een pauze van vier weken aangehouden. Er werd gekeken naar de hoeveelheid albumine in de urine. Albumine is een maat voor de nierfunctie. Verder werd gekeken naar de bloedvetten.
Na het kipdieet hadden drie personen (17,6%) en na het vegetarische dieet zelfs acht personen (47,1%) hun macroalbuminurie teruggebracht naar microalbuminurie, dus een vermindering van de albumine in de urine. De nierfunctie was significant vooruitgegaan. Ook de verhouding van de bloedvetten ging significant vooruit. Hierbij scoorde het vegetarische dieet beter dan het kipdieet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen