Kippencollageen effectief bij artrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement van ongedenatureerd type-II collageen dat verkregen wordt uit de borstbeenderen van kippen (kippencollageen; UC-II collageen type-2) is effectiever dan glucosamine en chondroïtine bij knieartrose.

Er werden 191 proefpersonen met knieartrose willekeurig in drie groepen verdeeld. De personen in de eerste groep kregen dagelijks 40 mg kippencollageen, deelnemers in de tweede groep kregen 1245 mg glucosamine-hydrochloride en 756 mg chondroïtinesulfaat en de patiënten in de derde groep kregen een placebo. Het bedroeg een suppletieperiode van 180 dagen. Er werden voor en na de suppletieperiode verschillende vragenlijsten afgenomen om de mate van gewrichtstijfheid en het fysiek functioneren te bepalen.

In vergelijking met personen die glucosamine/chondroïtine of de placebo kregen hadden personen die het kippencollageen kregen significant minder pijn en stijfheid in het kniegewricht. Ook waren ze significant minder beperkt in hun fysieke functioneren. Suppletie met het collageen leidde niet tot bijwerkingen.

Suppletie met kippencollageen kan klachten van knieartrose significant verminderen en blijkt effectiever dan de combinatie glucosamine en chondroïtine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen