Kleiner risico longkanker met quercetine?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Quercetinerijke voeding kan de expressie van miRNA in longweefsel gunstig beïnvloeden en daarmee mogelijk het risico van longkanker verkleinen.

De onderzoekers analyseerden de expressie van miRNA bij personen met longkanker. miRNA zijn korte RNA-strengen die betrokken zijn bij de genexpressie. Bij de ontwikkeling van kanker blijkt ‘ontregeld’ miRNA een rol te spelen. In de studie werd bij 264 longkankerpatiënten miRNA geanalyseerd. Tevens werd de inname van quercetine bepaald aan de hand van vragenlijsten.

De resultaten lieten zien dat de consumptie van quercetinerijke voeding zoals leidde tot een significant andere miRNA-expressie van de tumorsuppressor let-7 bij personen met het zogenaamde adenocarcinoom. Ook zagen de onderzoekers dat bij (voormalige) rokers met een adenocarcinoom er een verschil was in de miRNA-expressie tussen personen met een hoge en lage inname van de flavonoïde. Van maar liefst 33 miRNA-strengen werd aangetoond dat de expressie significant verschilde tussen patiënten met een hoge versus lage inname van quercetine.

Voeding met een hoog gehalte aan quercetine zoals appels, uien en druiven heeft een gunstig effect op de expressie van miRNA. Dit kan mogelijk verklaren waarom quercetine het risico van longkanker verlaagt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen