Kleiner risico nierziekte met vis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge consumptie van vis en ander zeevoedsel rijk aan omega 3-vetzuren is gerelateerd aan een kleinere kans op een chronische nierziekte. 

Voor het onderzoek werden de resultaten samengevoegd van negentien studies afkomstig uit twaalf verschillende landen. In totaal betrof het meer dan 25.500 deelnemers die gedurende langere tijd werden gevolgd. Bij de deelnemers werd de inname van vis en de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en docosapentaeenzuur (DPA) geschat. Ook werd nagegaan hoeveel alfalinoleenzuur - een plantaardig omega 3-vetzuur - ze binnenkregen. Er was sprake van een nierziekte bij een verminderde nierfunctie (eGFR <60 ml/min/1,73 m2). 

Tijdens de volgperiode van gemiddeld elf jaar kregen 4944 personen (19%) een nieraandoening. Personen met de hoogste visconsumptie hadden met 13% significant minder kans op een verminderde nierfunctie ten opzichte van deelnemers die nauwelijks vis of ander zeevoedsel aten. Er werd geen verband gezien tussen de inname van het plantaardige alfalinoleenzuur, bijvoorbeeld in lijnzaad, en het risico op een nieraandoening. De leeftijd van de deelnemers (<60 of >60 jaar), de initiële nierfunctie (eGFR 60-89 ml/min/1,73 m2), hoge bloeddruk, diabetes of een hartziekte hadden geen invloed op de relatie tussen visconsumptie en de nierfunctie. 

Eerdere onderzoeken hadden reeds aangetoond dat een verhoogde consumptie van omega 3-visvetzuren een gunstig effect hadden op de arteriële stijfheid, de bloeddruk en de triglyceriden. Dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De onderzoekers veronderstellen dat  deze factoren ook beschermen tegen de ontwikkeling van chronische nierziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen