Klinische studie: selenium helpt tegen AIDS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Dagelijkse suppletie met seleniumgist bleek de HIV-belasting onder controle te houden en de aanmaak van het aantal CD4-immuuncellen te stimuleren.
In dit dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek kregen 141 HIV-1-seropositieve patiënten 200 mcg seleniumgist en 121 een placebo. Van beide groepen hielden respectievelijk 91 en 83 patiënten de suppletie alle negen maanden vol. De onderzoeksgroep bestond uit zowel mannen als vrouwen. Er werd gekeken naar het effect op de HIV-1 virale belasting en de CD4-telling na een behandeling van negen maanden. Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. Barry Hurwitz en collega’s van de Universitity of Miami.
In de supplementgroep steeg het seleniumgehalte in het bloed in vergelijking met dat in de placebogroep. Hoe hoger de seleniumspiegel, hoe lager de virale belasting en hoe groter de toename van de CD4-telling. Alle verschillen tussen beide groepen waren significant.
Deze resultaten veranderden niet noemenswaardig en bleven significant wanneer in de statistische analyse de factoren werden betrokken als leeftijd, geslacht, etniciteit, opleiding, drugsgebruik, de HIV-symptomenclassificatie, anti-HIV-medicijnengebruik, de mate waarin de patiënten zich eraan hielden, datum tussen diagnose en behandeling en een mogelijke infectie met hepatitis C.
Waaraan het selenium zijn gunstige werking dankt, is nog onduidelijk. De auteurs opperen een antioxidatieve activiteit, waardoor schade als gevolg van zuurstofradicalen aan de immuuncellen kan worden gerepareerd. Hiernaar moet nog verder onderzoek gedaan worden.
De onderzoekers plaatsen bovendien de seleniumtherapie in relatie tot de conventionele HIV-therapie. Zo stellen zij dat deze laatste therapie weliswaar de levensverwachting verlengt, maar dat het absoluut noodzakelijk is dat de patiënten zich er strikt aan houden, omdat anders de virale tellingen niet laag te houden zijn en altijd het risico blijft bestaan van een hoge toxiciteit en stofwisselingsstoornissen. Dit maakt het volgens hen onwaarschijnlijk dat met de conventionele therapie HIV volledig onder controle gehouden kan worden. De onderzoekers besluiten met te stellen dat seleniumsuppletie een eenvoudige, goedkope en veilige therapeutische maatregel is bij HIV.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen