Knoflook tegen atherosclerose?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Allicine, het werkzame bestanddeel van knoflook, kan mogelijk worden ingezet voor de preventie van atherosclerose. Eerste aanwijzingen hiervoor werden gevonden in een muizenstudie.

De Taiwanese wetenschappers verdeelden een bepaald type mannelijke muizen (C57BL/6) in vier groepen. In de eerste groep kregen de muizen gedurende zes weken standaardvoeding (controlegroep), in de tweede groep kregen de muizen L-carnitine toegevoegd aan hun voeding (dosis 0,02% van het drinkwater), in de derde groep kregen ze carnitine met allicine en in de laatste groep kregen de muizen de standaardvoeding met allicine.

De resultaten lieten zien dat in de tweede groep onder invloed van carnitine de concentratie van trimethylamine N-oxide (TMAO) 4 tot 22 keer zo hoog werd in vergelijking met de controlegroep. TMAO wordt via metabolisme van darmbacteriën verkregen uit carnitine en blijkt een risicofactor voor atherosclerose. De verhoogde concentraties van TMAO werden echter tot normaalwaardes terug gebracht onder invloed van gelijktijdige suppletie met allicine.

Deze resultaten suggereren dat allicine beschermt tegen een overproductie van TMAO onder invloed van carnitine en daarmee mogelijk de kans op atherosclerose kan verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen