Koffie drinken tegen huidkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Koffiedrinkers hebben minder kans op basaalcelcarcinoom, een type huidkanker.

Er werd gebruikgemaakt van de gegevens van twee grote cohortstudies met een volgperiode van meer dan 20 jaar: de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-up Study.

Van de 113.000 deelnemers werd bij bijna 22.800 personen basaalcelcarcinoom vastgesteld. Met een toename van de algehele consumptie van cafeïne, nam het risico van deze vorm van huidkanker af. Vrouwen met een hoge cafeïne-inname hadden met 18% significant minder kans op basaalcelcarcinoom in vergelijking met vrouwen die nauwelijks cafeïne binnenkregen. Voor mannen was deze risicoredactie 13%. Voor cafeïnehoudende koffie werd eenzelfde resultaat gevonden: vrouwen die minimaal 3 koppen koffie per dag dronken hadden met 21% significant minder kans op basaalcelcarcinoom in vergelijking met vrouwen die minder dan 1 kop koffie per maand dronken. Voor mannen was deze risicoreductie eveneens significant met 10%. Ook cafeïne uit thee, cola en chocolade verminderde het risico van dit type huidkanker. Voor andere typen huidkanker werd geen effect gevonden.

Volgens de onderzoekers is de risicoreductie duidelijk te danken aan de cafeïne in de koffie (en andere levensmiddelen), daar cafeïnevrije koffie geen effect sorteerde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen