Koffie levensverlengend bij levercirrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van twee kopjes koffie per dag verkleint aanzienlijk de sterftekans bij personen met levercirrose die niet is ontstaan door een infectieziekte zoals hepatitis.

In de Singapore Chinese Health Study werden meer dan 63.000 Chinezen in de leeftijd van 45 tot 74 jaar gevolgd. In de periode van 1993 tot 1998 werd informatie verzameld over hun leefstijl, voeding en medicatiegebruik. Vervolgens werden ze gedurende vijftien jaar gevolgd.

Tijdens de volgperiode overleden bijna 15.000 deelnemers waarvan er 114 stierven aan de gevolgen van levercirrose.

Personen die veel alcohol dronken hadden een verhoogde kans op sterfte als gevolg van levercirrose. Daarentegen hadden koffiedrinkers significant minder kans op sterfte als gevolg van deze aandoening. Dit gold alleen voor de niet-virale vorm van levercirrose. Personen die per dag minimaal twee koppen koffie dronken hadden met 66% een significante reductie van het sterfterisico in vergelijking met personen die nauwelijks koffie dronken.

Volgens de onderzoekers kan het beschermend effect van koffie mogelijk worden toegeschreven aan zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen