Koffiestofje remt spierverlies

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Trigonelline - een ingrediënt dat van nature aanwezig is in koffie en fenegriek - is een precursor van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) en is als zodanig betrokken bij het tegengaan van sarcopenie.

De wetenschappers voerden een experiment uit met de rondworm Caenorhabditis elegans, met muizen en met myotubes van skeletspieren van zowel gezonde personen als van personen met sarcopenie.

Toediening van trigonelline leidde tot een verhoogde concentratie van NAD+ in het bloed van C. elegans, muizen en ook bij myotubes van personen met en zonder sarcopenie. Het experiment met C. elegans toonde dat toediening van trigonelline de functie van de mitochondriën verbeterde. Tevens ging de stof leeftijdsgebonden spieratrofie tegen. Ook verbeterde de mobiliteit en nam de levensduur van de rondwormen toe. Dit gebeurde via een NAD+ afhankelijk mechanisme. Bij mannelijke muizen verbeterde de spierkracht en nam vermoeidheid af na toediening van het bestanddeel uit koffie.

Een eerder onderzoek liet zien dat het trigonellinegehalte in het bloedserum verlaagd is bij personen met sarcopenie. De huidige studie toont dat toediening van de stof de bloedspiegel van NAD+ kan verhogen, de functie van mitochondriën verbetert en vermoeidheid en spieratrofie tegengaat. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.