Koolhydraatarm beter dan vetarm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat een dieet, arm aan koolhydraten niet alleen voor meer gewichtsverlies zorgt, maar ook het triglyceridengehalte laat dalen. Verder stijgt het goede HDL-cholesterol door het dieet. Een vetarme variant geeft deze voordelen slechts in beperkte mate.
Aan het onderzoek deden 120 mensen met overgewicht mee. Al deze mensen hadden een hoog cholesterol, maar waren verder gezond. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Een groep die gedurende zes maanden minder dan twintig gram koolhydraten per dag consumeerden en een groep die in deze periode hun energie-inname met 500 tot 1000 Kcal per dag reduceerden. Van de voeding die deze tweede groep innam bestond minder dan 30 procent uit vet en bevatte de voeding minder dan 300 mg cholesterol. Deelnemers uit beide groepen kregen naast hun dieet voedingssupplementen, deden meer aan groepsontmoetingen en kregen de aanbeveling om te gaan bewegen.
Het koolhydraatarme dieet leek beter vol te houden. In deze groep maakte 76 procent het dieet af en in de vetarme groep 57 procent. De groep die de koolhydraten liet staan, viel gemiddeld 13 procent af. Dit kwam neer op gemiddeld 9,4 kg vet en 3,3 kg vetvrije massa. De groep die in vet minderde, viel gemiddeld de helft minder af (6,7 procent). Dit was ongeveer 4,8 kg vet en 2,4 kg vetvrije massa.
De triglyceriden daalden in beide groepen, maar significant meer in de koolhydraatarme groep (0,84 versus 0,31 mmol/l). Het gunstige HDL-cholesterol verbeterde in de koolhydraatarme groep significant vergeleken met de vetarme groep, waar het HDL zelfs iets afnam. Er was tussen beide groepen geen verschil in LDL-cholesterolverandering te zien.
De conclusie was dat een koolhydraatarm dieet betere resultaten geeft om gezond af te vallen dan een dieet arm aan vetten. Meer onderzoek is nodig om dit ook op langere termijn te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.