Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of
Inloggen als abonnee
Patiënten met
overgewicht en
suikerziekte zijn, naast een energiebeperkt dieet, gebaat bij een voedingspatroon met een laag aandeel
koolhydraten. Het verbetert de gewichtsafname, de controle over de suikerhuishouding en de
gezondheid van
hart en bloedvaten. Dat blijkt uit de resultaten van een Zweedse studie.
Voor het onderzoek werden 31 zwaarlijvige personen met suikerziekte gedurende een kleine 4 jaar gevolgd. De helft van hen (16 personen) kreeg gedurende deze periode een dieet laag in koolhydraten (20%). De overige 15 (controlegroep) kregen een dieet met 55 tot 60% koolhydraten, waarbij 7 van hen na 6 maanden alsnog op het koolhydraatarme dieet overstapten. Er was 6 maanden intensieve begeleiding, daarna niet meer.
Na 6 maanden werden er in de koolhydraatarme groep, ten opzichte van de controlegroep,
significant grotere verbeteringen bereikt wat betreft het lichaamsgewicht en de HbAc1-waarde. En, ondanks de kleine terugval in de periode dat de deelnemers het zonder intensieve begeleiding moesten stellen, hielden deze verbeteringen na 4 jaar nog grotendeels stand. Zo was het gemiddelde lichaamsgewicht van 101 kg bij aanvang uiteindelijk 8 kg lager. De gemiddelde HbAc1-waarde was uiteindelijk 6,8% tegen een aanvangswaarde van 8%. Daarnaast bleek het volgen van een koolhydraatarm dieet de kans op een
cardiovasculaire gebeurtenis beduidend te verlagen. Van de in totaal 23 deelnemers die vanaf het begin of vanaf 6 maanden koolhydraatarm aten, werden slechts 2 personen hierdoor getroffen. Dit tegen 4 van de 6 personen die tot het einde toe koolhydraatrijk aten.