Suikerpatïenten vaak tekort vitamine B12

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat suikerpatiënten vaak een vitamine B12-deficiëntie hebben. Vooral onder degenen die het diabetesmedicijn metformine gebruiken blijkt het risico van een tekort aan deze vitamine groot.
Voor het onderzoek werd bij 203 suikerpatiënten de vitamine B12-status bepaald. Er werd gesproken van een vitamine B12-deficiëntie als de B12-spiegel lager was dan 100 pg/ml. Ook de combinatie van een B12-spiegel tussen 100 en 350 pg/ml en verhoogde bloedwaarden voor ofwel methylmalonzuur (hoger dan 243 nmol/l) ofwel homocysteïne (hoger dan 11,9 nmol/l) werd gedefinieerd als vitamine B12-deficiëntie.
Uit de verkregen resultaten bleek dat maar liefst 22% van de suikerpatiënten B12-deficiënt was. Hierbij werd gevonden dat degenen die metformine gebruikten een gemiddeld lagere B12-spiegel hadden dan degenen die dit medicijn niet gebruikten. Ook waren zij relatief vaker B12-deficiënt. Onder de suikerpatiënten die een multivitaminepreparaat gebruikten werd echter significant 69% minder vaak een tekort aan B12 vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen