Koolhydraatbron van invloed op gewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het beperken van toegevoegde suikers, gezoete dranken, witte graanproducten en zetmeelrijke groenten ten gunste van volkoren granen, fruit en zetmeelarme groenten helpt bij gewichtsbeheersing.

Voorbeelden van witte graanproducten zijn witbrood, witte pasta en witte rijst. Zetmeelrijke groenten zijn bijvoorbeeld bonen, (kikker)erwten, mais, pastinaak en (zoete) aardappelen.  

Er werden gegevens gebruikt van drie grootschalige studies met in totaal meer dan 136.000 mannen en vrouwen. De deelnemers waren bij aanvang in een leeftijd jonger dan 65 jaar en waren gezond. Tijdens de gemiddelde volgperiode van 24 jaar werd vierjaarlijks het lichaamsgewicht gemeten en gerelateerd aan de voeding. 

Gemiddeld kwamen de deelnemers iedere vier jaar zo’n 1,5 kilogram bij in gewicht. Tijdens de gehele volgperiode kwam dit neer op bijna 9 kilogram. Een verhoogde inname van zetmeel, toegevoegde suikers, witte granen en zetmeelrijke groenten ging gepaard met een significante gewichtstoename. Iedere 100 gram zetmeel, toegevoegde suikers, witte granen en zetmeelrijke groente per dag leidde tot een gewichtstoename van respectievelijk 1,5 kg, 0,9 kg, 0,8 kg en 2,6 kg per vier jaar. Daarentegen nam het lichaamsgewicht af onder invloed van volkoren graanproducten, fruit en zetmeelarme groenten. Iedere 100 gram toename hiervan ging gepaard met een afname van het lichaamsgewicht van respectievelijk 0,4 kg, 1,6 kg en 3,0 kg per vier jaar. Een vezelinname van 10 gram per dag leidde tot een gewichtsreductie van 0,8 kg per vier jaar. Het verband tussen de koolhydraatbron en het lichaamsgewicht was vooral duidelijk bij personen die reeds overgewicht hadden. 

De kwaliteit en bron van koolhydraten is van invloed op het lichaamsgewicht op de lange termijn. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen