Kritiek op FDA-voorstel zoutvervanging

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Experts laten zich kritisch uit over het voorstel van de FDA (Food and Drug Administration) om zoutvervangers in te gaan zetten om zodoende de natriuminname te beperken.

In oktober 2021 heeft de FDA het advies uitgebracht om vrijwillig maatregelen te nemen om het zoutgebruik te minderen. Dit advies was vooral gericht op voedselproducenten en restaurants. Met het nieuwe advies hebben fabrikanten een extra hulpmiddel om het natriumgehalte in de voedselproductie te verlagen zoals naast kruiden en specerijen de smaakversterker glutamaat (E621) en ook kaliumchloride. De FDA hoopt dat dit bijdraagt aan het verlagen van het risico van Amerikanen op aandoeningen zoals hypertensie, dat nauw samenhangt met hartaandoeningen en beroertes. De FDA krijgt steun vanuit de International Food Additives Council (IFAC) en The Glutamate Association. Deze laatste organisatie wijst op onderzoek uit landen als Japan en Brazilië waarbij het gebruik van glutamaten (MSG) het natriumgehalte tot wel 50% kon reduceren zonder dat ingeboet werd op de smaak. Een andere optie is het gebruik van natriumbeperkt zout. In dit zout is natrium deels vervangen door kalium

Toonaangevende gezondheidsorganisaties, waaronder de American Association of Kidney Patients (AAKP), de Academy of Nutrition and Dietetics en de National Kidney Foundation, hebben grote zorgen geuit over het recente voorstel van de FDA. De zorgen gaan om de mogelijke gezondheidsrisico's van de 37 miljoen Amerikanen met een chronische nierziekte. Nierpatiënten zijn niet goed in staat om een overmatige inname van kalium uit te scheiden. Dit kan leiden tot hyperkaliëmie met potentieel ernstige hartcomplicaties en plotse hartdood tot gevolg. De toevoeging van ‘verborgen kalium’ in levensmiddelen, vooral zonder duidelijke vermelding op het etiket, kan onbedoeld een deel van de bevolking in gevaar brengen. Ook personen met hartfalen, diabetes, bijnierinsufficiëntie en mensen die medicijnen gebruiken die de kaliumuitscheiding belemmeren lopen risico als zout vervangen wordt door natriumbeperkt zout.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen