Kunstmatige zoetstoffen maken dik

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie langdurig voedingsmiddelen met kunstmatige zoetstoffen gebruikt, heeft meer kans op overgewicht

Dit blijkt uit een langlopend onderzoek. Aan de studie namen 3088 proefpersonen deel. Ze hadden bij aanvang van het onderzoek een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en een gemiddelde BMI van 25 kg/m2. Aan het begin van de studie werd bij de deelnemers de hoeveelheid vetweefsel in de huid, de spieren en in de buik gemeten. Ditzelfde werd 25 jaar later gedaan. Na een volgperiode van 7 en 20 jaar werd op basis van voedingsvragenlijsten nagegaan hoeveel kunstmatige zoetstoffen de proefpersonen binnen hadden gekregen. 

Deelnemers die veel kunstmatige zoetstoffen binnenkregen (alle soorten) hadden significant meer van het ongunstige vetweefsel in de huid, spieren en rondom de organen in de buik. Eenzelfde resultaat werd gezien voor de afzonderlijke zoetstoffen aspartaam en sacharine, maar niet voor sucralose. Ook de consumptie van lightdrank was gerelateerd aan een significante toename van vetweefsel. Bovendien was de totale consumptie van zoetstoffen, lightdrank en de afzonderlijke zoetstoffen aspartaam en sacharine gerelateerd aan een hoger lichaamsgewicht, hogere BMI en een grotere buikomvang. 

De substitutie van suiker door zoetstoffen draagt niet bij aan een gezonder lichaamsgewicht. Integendeel, gebruik van zoetstoffen leidt tot een toename van het vetweefsel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen