Kweekvis weinig beweging: ongezond

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wat voor mensen geldt, geldt ook voor vissen: veel bewegen maakt gezonder. Volgens Arjan Palstra, onderzoeker bij de Wageningen UR, zijn kweekvissen hopeloos uit vorm en dat is niet alleen slecht voor de vis, maar ook voor de kweker.

De meeste kweekvissen zitten dicht op elkaar en hebben weinig beweging. Dat kan negatieve gevolgen hebben. Zo is bekend dat in de zalmindustrie - die zo’n 50% van de Europese aquacultuur vertegenwoordigt - veel vissen obees zijn. Ze hebben hartafwijkingen, vet rond hun organen en zijn slecht bestand tegen stress. Wanneer jonge kweekzalmen bijvoorbeeld de stap maken van zoet naar zout water, komt zo’n 15% te overlijden. Jaarlijks gaat dit om tientallen miljoenen zalmen.

Palstra deed in 2010 onderzoek naar zebravissen. Hieruit bleek dat vissen met meer bewegingsvrijheid sneller groeien. Tachtig vissen zwommen zes uur per dag, vijf dagen per week en vier weken lang tegen de stroming in een zwemtunnel. Achteraf bleek dat deze zwemmers ruim 5% langer waren en maar liefst 41% zwaarder dan de rustende vissen. Zwemmen zorgde voor een efficiënter energiegebruik en een toename van de spiermassa en dus filet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.