L-arginine bij cystische fibrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oraal L-arginine kan de vorming van stikstofoxide (NO) in de luchtwegen bij patiënten met cystische fibrose vergroten, terwijl normaal gesproken NO verlaagd is bij deze ziekte.
Cystische fibrose (CF) is taaislijmziekte. Hierbij zorgt taai slijm onder andere in de longen voor benauwdheid en steeds terugkerende luchtweginfecties.
In een eerste onderzoek kregen acht CF-patiënten en acht gezonde vrijwilligers eenmalig oraal L-arginine 200 mg/kg lichaamsgewicht. Gekeken werd naar spiegels van L-arginine in plasma en speeksel en de hoeveelheid uitgeademde NO.
Twee uur na een enkelvoudige dosis nam de plasmaspiegel met een factor 5,5 toe, in het speeksel een factor met 1,3. De maximale hoeveelheid uitgeademde NO binnen drie uur na inname nam in beide groepen significant toe. Voor de CF-groep van 5,4 ppb naar 8,3 ppb en voor de controlegroep van 18,0 ppb naar 26,4 ppb.
In een vervolgonderzoek kregen tien patiënten in willekeurige volgorde gedurende zes weken dezelfde dosis L-arginine of een placebo. Tijdens dit onderzoek werd een aanhoudende verhoging gevonden van de uitgeademde hoeveelheid NO. Suppletie tegen placebo was 9,7 tegen 6,3.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.