L-arginine effectief bij long-covid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met L-arginine in combinatie met vitamine C verbetert de conditie van personen met long-covid. Bij long-covid is sprake van aanhoudende klachten na een doorgemaakte SARS-CoV-2 infectie. De klachten gaan gepaard met een verminderd uithoudingsvermogen, vermoeidheid en een dysfunctie van het endotheel.

Aan het onderzoek namen 46 proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 28 dagen tweemaal per dag 1,66 gram arginine met 500 mg liposomale vitamine C of een placebo

Na de suppletieperiode nam het uithoudingsvermogen en de spierkracht significant toe in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep; de loopafstand tijdens de 6-minuten looptest nam gemiddeld met 30 meter toe na suppletie en de handgripkracht was met gemiddeld 3,4 kg significant beter. Ook werd een significante verbetering gezien van de endotheelfunctie in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. De flow-mediated dilatation’ (FMD) nam met 14% significant toe na suppletie. De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding die gemeten wordt met behulp van ultrasound. Tenslotte werd een significante afname van vermoeidheid gezien. Na de interventieperiode hadden in de suppletiegroep twee deelnemers (9%) vermoeidheidsklachten ten opzichte van 21 deelnemers (80%) in de placebogroep. 

L-arginine kan de endotheel- en spierfunctie verbeteren door de stikstofoxidesynthese te stimuleren. In combinatie met vitamine C heeft dit aminozuur de potentie klachten te verlichten bij personen met long-covid. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen