L-arginine stimuleert GLP-1 secretie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het aminozuur L-arginine stimuleert de secretie van GLP-1 en verlaagt daarmee de glucosespiegel na de maaltijd. GLP-1 (glucagon-like-peptide-1) is een darmhormoon dat wordt uitgescheiden door een bepaald type darmcellen onder invloed van de aanwezigheid van voedsel. GLP-1 verlaagt de glucosespiegel na de maaltijden.

In de studie werd het effect van L-arginine op de secretie van GLP-1 onderzocht bij slanke en obese muizen. L-arginine werd oraal toegediend vlak voordat bij de muizen een glucosetolerantietest werd uitgevoerd.

Bij zowel de slanke als obese muizen leidde suppletie met L-arginine tot een verhoogde concentratie van GLP-1 en insuline in het bloedplasma. Bovendien daalde de glucosespiegel met 40%. Om de invloed van de GLP-1 receptor (GLP-1R) te onderzoeken werd eenzelfde experiment uitgevoerd bij muizen zonder GLP-1R. Bij deze muizen werd geen effect gezien van suppletie.

De onderzoekers concluderen dat onder invloed van L-arginine de secretie van GLP-1 toeneemt. De invloed van L-arginine op de glucosespiegel blijkt afhankelijk van de GLP-1R. Er bestaan reeds medicijnen die de secretie van GLP-1 stimuleren. Mogelijk kan in de toekomst L-arginine worden toegepast bij de behandeling van obesitas en diabetes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen