L-arginine stimuleert GLP-1 secretie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het aminozuur L-arginine stimuleert de secretie van GLP-1 en verlaagt daarmee de glucosespiegel na de maaltijd. GLP-1 (glucagon-like-peptide-1) is een darmhormoon dat wordt uitgescheiden door een bepaald type darmcellen onder invloed van de aanwezigheid van voedsel. GLP-1 verlaagt de glucosespiegel na de maaltijden.

In de studie werd het effect van L-arginine op de secretie van GLP-1 onderzocht bij slanke en obese muizen. L-arginine werd oraal toegediend vlak voordat bij de muizen een glucosetolerantietest werd uitgevoerd.

Bij zowel de slanke als obese muizen leidde suppletie met L-arginine tot een verhoogde concentratie van GLP-1 en insuline in het bloedplasma. Bovendien daalde de glucosespiegel met 40%. Om de invloed van de GLP-1 receptor (GLP-1R) te onderzoeken werd eenzelfde experiment uitgevoerd bij muizen zonder GLP-1R. Bij deze muizen werd geen effect gezien van suppletie.

De onderzoekers concluderen dat onder invloed van L-arginine de secretie van GLP-1 toeneemt. De invloed van L-arginine op de glucosespiegel blijkt afhankelijk van de GLP-1R. Er bestaan reeds medicijnen die de secretie van GLP-1 stimuleren. Mogelijk kan in de toekomst L-arginine worden toegepast bij de behandeling van obesitas en diabetes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen