L-carnitine en antioxidanten verbeteren spermakwaliteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een gepatenteerd supplement met L-carnitine en andere micronutriënten bevordert de spermakwaliteit en verhoogt significant de kans op een zwangerschap.

Voor de studie werden 263 mannen willekeurig in twee groepen verdeeld. De mannen hadden een gemiddelde leeftijd van 39 jaar en bezochten de vruchtbaarheidspoli van een ziekenhuis in Tunesië. Een deel van de mannen kreeg het supplement en de anderen kregen een placebo gedurende drie maanden. Het supplement bevatte naast L-carnitine, ook L-arginine, glutathion, selenium, coënzym Q10, foliumzuur, vitamine E en zink. Voor en na de suppletieperiode werd de spermakwaliteit beoordeeld. 

De resultaten lieten onder invloed van het supplement een significante afname van de DNA-fragmentatie-index (DFI) en een significante toename van de beweeglijkheid van sperma zien. De DFI geeft het percentage beschadigd DNA in het sperma aan. Een percentage <15% wordt als normaal beschouwd en bij een percentage >30% is de kans op een zwangerschap klein. Onder invloed van de behandeling werd bovendien een significante toename van het aantal zwangerschappen en levendgeborenen gezien. Dit was niet het geval in de placebogroep. 

Suppletie met L-carnitine in combinatie met micronutriënten met een antioxidatieve werking vermindert beschadigd DNA in sperma en verhoogt significant de kans op een zwangerschap. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen