Selenium verbetert vruchtbaarheid man

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met selenium verbetert de spermakwaliteit van mannen die onvruchtbaar zijn zonder duidelijke oorzaak.

Aan de studie namen 65 mannen deel die onvruchtbaar waren en 50 gezonde mannen (controlegroep). De deelnemers kregen gedurende zes maanden dagelijks 200 mcg selenium gesuppleerd. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd de spermakwaliteit gemeten, alsook andere relevante biomarkers. 

Bij de onvruchtbare mannen nam de spermakwaliteit significant toe onder invloed van seleniumsuppletie. Zo werd een significante toename gezien van de hoeveelheid en de beweeglijkheid van het sperma. Dit correleerde met een significante afname van DNA-fragmentatie van het sperma. Van DNA-fragmentatie is sprake wanneer het DNA in de spermacellen beschadigd is. De verbetering van de spermakwaliteit ging bovendien gepaard met een significante toename van de totale antioxidatieve capaciteit (TAC) en de bloedspiegel van de antioxidant katalase

Seleniumsuppletie kan een effectieve behandeling zijn voor mannen met onvruchtbaarheid met onbekende oorzaak. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen