L-carnitine gunstig bij hartfalen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met hartfalen leidt suppletie met L-carnitine tot een verbetering van de diastolische functie en een verlichting van symptomen.
Aan de studie namen 29 personen deel met een milde vorm van hartfalen en een diastolische dysfunctie (classificatie II volgens NYHA en pompfunctie > 45%). Ze kregen gedurende 3 maanden dagelijks 1500 mg L-carnitine. De resultaten werden vergeleken met 31 patiënten die geen behandeling ondergingen (controlegroep).
Na de interventieperiode werden het ECG en diverse diastolische parameters beoordeeld.
In de carnitinegroep verbeterden de diastolische parameters na behandeling met carnitine. Zo nam de grootte van de linkerboezem significant af van gemiddeld 3,6 cm naar 3,4 cm, de IVRT daalde significant van gemiddeld 127 ms naar 113 ms en de diastole snelheid nam toe. Daarnaast nam bij de personen in de carnitinegroep de kortademigheid significant af. In de controlegroep werd geen verschil in parameters en symptomen waargenomen.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met L-carnitine zinvol is bij hartfalen en leidt tot een verbetering van diastolische parameters en een verlichting van symptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen