Vitamine K zinvol bij warfarine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met een heupfractuur die behandeld worden met een antistollingsmiddel hebben baat bij vitamine K-suppletie.

Aan de studie namen 21 personen met een heupfractuur deel. Ze werden behandeld met warfarine, een antistollingsmiddel. Elf personen kregen daarnaast eenmalig oraal of intraveneus 10 mg vitamine K toegediend.

Patiënten die naast warfarine ook vitamine K kregen toegediend bereikten significant eerder een normale INR-waarde in vergelijking met patiënten die alleen warfarine kregen. De INR-waarde is de snelheid waarmee het bloed stolt. Met vitamine K normaliseerde de INR-waarde binnen twee dagen in vergelijking met vier dagen zonder vitamine K-toediening. Patiënten die vitamine K kregen brachten preoperatief significant minder tijd door in het ziekenhuis en ze werden na de ingreep gemiddeld vier dagen eerder ontslagen. Vitamine K was niet van invloed op de hoeveelheid bloed die werd afgevoerd via de wonddrains. Ook had het geen invloed op de hoeveelheid bloed die extra werd toegediend.

De onderzoekers concluderen dat vitamine K-suppletie bijdraagt aan het verkorten van de ziekenhuisopname van patiënten met een heupfractuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen