L-carnitine verbetert vetspectrum

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met L-carnitine heeft een gunstig effect op het cholesterol- en triglyceridengehalte. Dit blijkt uit een overkoepelende meta-analyse.

Uit diverse medische databanken werden dertien meta-analyses geselecteerd. In de meta-analyses waren de resultaten samengevoegd van studies naar het effect van carnitine op het vetspectrum. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 26 tot 53 jaar. De dosis van L-carnitine varieerde van 0,54 gram tot 2,4 gram per dag. 

De resultaten van de overkoepelende meta-analyse liet een gunstig effect zien van suppletie met L-carnitine op het vetspectrum. Onder invloed van suppletie nam het totale cholesterolgehalte significant af met gemiddeld 0,03 mmol/l. Het LDL-cholesterolgehalte daalde significant met gemiddeld 0,12 mmol/l en het triglyceridengehalte nam significant met gemiddeld 0,03 mmol/l af. Tevens ging carnitinesuppletie gepaard met een significante stijging van het gunstige HDL-cholesterolgehalte met gemiddeld 0,02 mmol/l. 

Hoewel de afzonderlijke meta-analyses tegenstrijdige resultaten lieten zien, werd in de overkoepelende meta-analyse een gunstig effect van carnitine op het vetspectrum gezien. Mogelijk speelt de suppletiedosis een rol. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen