Lage magnesiumspiegel verhoogt risico beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Amerikaanse wetenschappers concluderen naar aanleiding van hun onderzoek dat een lage magnesiumspiegel tot een verhoogd risico van een beroerte leidt. Dit deels via de relatie tussen een lage magnesiumspiegel en het optreden van hoge bloeddruk en suikerziekte.
Het onderzoek betrof 14.221 mannen en vrouwen van 45 tot 64 jaar oud. Gedurende de volgperiode van 15 jaar werden er 577 beroertes gerapporteerd. Hierbij bleek dat naarmate er bij aanvang een lagere magnesiumspiegel werd gemeten, de kans op het krijgen van een beroerte significant groter was. Degenen met een lagere magnesiumspiegel hadden bij aanvang echter ook vaker een hoge bloeddruk en suikerziekte. Aanpassing van de gegevens voor deze aandoeningen betekende dan ook dat het gevonden verband niet langer significant stand hield.
Tegenover een magnesiumspiegel van 1,5 mEq/l of lager bleken magnesiumspiegels van 1,6, 1,7 en 1,8 of hoger de kans op een beroerte met respectievelijk 22, 30 en 25% te verlagen. Ook een hogere inname van magnesium met de voeding ging gepaard met een kleiner beroerterisico. Dit verband was echter minder sterk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen