Lage omega 3-status bij veganisten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De omega 3-visvetzuurstatus van veganisten is laag, maar vergelijkbaar met dat van niet-veganisten.

Aan de studie namen 165 veganisten deel. Aan de hand van de vetzuurconcentratie in de rode bloedcellen werd de omega 3-index bepaald. De omega 3-index zegt iets over de lange termijn innamen van de visvetzuren EPA en DHA. Een subgroep van 46 veganisten waarbij de omega 3-index lager was dan 4%, kreeg gedurende vier maanden dagelijks een omega 3-supplement op basis van algen (254 mg DHA en EPA).

De gemiddelde omega 3-index bedroeg 3,7% van veganisten en was daarmee vergelijkbaar met de omega 3-index van alleseters. Bij veganisten was deze index significant hoger bij vrouwen in vergelijking met mannen (3,9% versus 3,5%) en was gerelateerd aan de leeftijd. In de suppletiegroep nam de omega 3-index significant toe van 3,1% naar 4,8%.

Hoewel de omega 3-index van veganisten laag is, is deze niet lager dan bij niet-veganisten. Suppletie met een supplement op basis van algen kan de omega 3-visvetzuurstatus van veganisten verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.