Lage vitamine B6 verhoogt risico aneurysma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In eerdere studies werd al een verband aangetoond van een hoge homocysteïne in het bloed met een verhoogd risico van een aneurysma van de buikaorta. Hierbij werd echter weinig aandacht besteed aan mogelijk verstorende factoren zoals leeftijd, sexe en de concentratie creatinine en vitamines B in het bloed.
Met een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen is hier nader op ingegaan. De studie werd uitgevoerd met een groep patiënten die in het verleden een aneurysma hadden en een controlegroep van gezonde personen met overeenkomstige leeftijden en sexe. Bloedmonsters werden geanalyseerd.
Ook in deze studie bleek een verband tussen een hoge homocysteïne en een verhoogde kans op een aneurysma. Echter na correctie voor creatinine en overige mogelijk verstorende factoren bleek het verhoogde risico nauwelijks stand te houden.
Een lage vitamine B6-spiegel echter bleek na correctie voor mogelijk verstorende factoren wel een standhoudende factor ten aanzien van een verhoogd risico van een aneurysma. De 20% personen met de laagste plasmawaarden voor vitamine B6 hadden een 3,75 maal grotere kans op een aneurysma vergeleken met de 20% met de hoogste plasmawaarden.
De onderzoekers concluderen dat niet homocysteïne maar vitamine B6 een onafhankelijke risicofactor is voor het krijgen van een aneurysma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen