Lagere bloeddruk met zoutvervanger

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van zoutvervanger verlaagt effectief de bloeddruk en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Aan de Chinese studie namen 1612 personen deel in een leeftijd van 55 jaar en ouder. Het betrof 1230 mannen en 382 vrouwen. De deelnemers werden in groepen verdeeld. Er werd een vergelijking gemaakt tussen personen die gedurende twee jaar normaal zout gebruikten of natriumbeperkt zout met als vervanger kalium (62,5% natrium en 25% kalium). Tevens werd een vergelijking gemaakt met een groep deelnemers die gedurende dezelfde periode het zoutgebruik reduceerden (zowel gewoon zout als natriumbeperkt zout). 

Het gebruik van natriumbeperkt zout verlaagde de bovendruk significant met 7 mmHg. De onderdruk nam met gemiddeld 2 mmHg af ten opzichte van het gebruik van normaal keukenzout. Wanneer gewoon zout vervangen werd door natriumbeperkt zout nam de kans op hart- en vaatziekten significant af met 40%. Ook werd een daling van het sterfterisico gezien, maar dit verschil was niet significant. Het beperken van uitsluitend de zoutinname leidde niet tot een bloeddrukdaling. Blijkbaar had het kalium een gunstig effect. Dit natriumbeperkt zout is algemeen te koop. 

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt/kaliumrijk zout verlaagt effectief de bloeddruk en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen