Landbouw-afval waardevol?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zaadafval van de landbouwindustrie bevat waardevolle stoffen die een alternatieve bron kunnen zijn voor plantaardige oliën en functionele voeding.

Het team verzamelde monsters van de afvalzaden van onder andere druiven, guave, meloen, passievrucht, pompoen en tomaten. Vervolgens onderzochten de wetenschappers de stabiliteit en de bioactieve stoffen van de olie die afkomstig was van de zaden. Zo werd het vetzuurprofiel geanalyseerd, evenals de samenstelling van de tocoferolen, de concentratie plantensterolen, carotenoïden en de antioxidatieve capaciteit. 

De oliën bevatten hoofdzakelijk onverzadigde vetzuren met een hoog percentage linolzuur (tussen 39% en 79%). Veel oliën waren daarnaast rijk aan tocoferolen, plantensterolen en andere bioactieve plantenstoffen. De oliën afkomstig van tomaten en guave bevatten de hoogste antioxidatieve capaciteit, terwijl pompoenolie het meest bestand was tegen oxidatie.

Zaadafval van de landbouwindustrie bevat essentiële stoffen die als grondstof gebruikt kunnen worden voor de productie van plantaardige oliën en functionele levensmiddelen, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.