Lang en gezond leven met noten

Iedere dag een handvol noten eten lijkt bij te dragen aan een gezond en lang leven. Een review toont een relatie met een significant lagere ziekte- en sterftekans.
Voor de review werden twintig studies geselecteerd uit medische databanken met in totaal meer dan 819.000 proefpersonen. Het betrof studies waarbij de relatie tussen de consumptie van noten en het risico van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes was onderzocht.
Iedere toename van de notenconsumptie met 28 gram per dag (een handjevol) werd in verband gebracht met een significant lager risico van 29% van aandoeningen aan de kransslagaders. De kans op andere hart- en vaataandoeningen nam significant met 21% af. Ook nam de kans op kanker significant af met 15%. De algehele sterftekans nam met iedere verhoging van de notenconsumptie met 28 gram per dag met 22% significant af. Het sterfterisico als gevolg van longaandoeningen, diabetes en zenuwaandoeningen was met respectievelijk 52%, 39% en 35% significant lager. De sterftekans als gevolg van infectieziekten en nieraandoeningen nam zelfs met respectievelijk 75% en 73% significant af.
Dagelijkse consumptie van alle soorten noten (ook pinda’s) is gerelateerd aan een reductie van allerlei aandoeningen en verkleint zelfs de sterftekans, zo blijkt uit deze review.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+