Langer leven dankzij bomen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gedurende dertig jaar planten van bomen door de non-profit organisatie Friends of Trees begint zijn vruchten af te werpen. Onderzoek in Portland (VS) waar inmiddels meer dan 49.000 bomen in de straten door de organisatie werden gepland, toont dat de inwoners langer leven en minder kans hebben op hart- en vaatziekten

Elke boom die in de voorafgaande vijftien jaar was geplant, ging gepaard met een significant lager sterfterisico (alle oorzaken, exclusief ongevallen). Ook nam de kans op cardiovasculaire sterfte significant af. Naarmate de bomen ouder en groter werden, nam het sterfterisico verder af. De aanwezigheid van bomen in een leeftijd van 11 tot 15 jaar oud in de omgeving, ging gepaard met een sterftereductie van 30%. Jongere bomen (1 tot 5 jaar oud) verlaagden de mortaliteit met 15%. Het effect was vooral zichtbaar bij mannen en bij oudere inwoners (>65 jaar). In buurten met meer bomen was de sterftekans lager ten opzichte van buurten met minder bomenaanplant. 

Een groene leefomgeving blijkt significant de levensverwachting te verbeteren. De aanplant van bomen in straten is al voldoende om dit te bewerkstelligen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen