LDL-cholesterol niet echte boosdoener

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet het LDL-cholesterol blijkt de boosdoener, maar glycering van het LDL met methylglyoxal (MG) leidt tot atherosclerose.
Voor de studie werd humaan LDL geïsoleerd en bewerkt met methylgloxal. De atherogene eigenschappen van het gevormde MG(min)-LDL werden vervolgens bepaald.
De onderzoekers lieten zien dat het MG(min)-LDL wordt gevormd door glycering, een proces waarbij glucose hecht aan het normale LDL-cholesterol. Hierdoor worden kleinere en zwaardere LDL-deeltjes gevormd. De glucose verandert de vorm van de deeltjes waardoor ze sneller hechten aan de arteriewand en eerder plaquevorming tot gevolg hebben. Deze ontdekking geeft niet alleen een verklaring voor het feit dat personen met diabetes een verhoogd risico van cardiovasculaire aandoeningen hebben, maar geeft ook een verklaring voor de werking van metformine. Dit medicijn wordt veelvuldig voorgeschreven aan personen met diabetes type-2. Het verlaagt de bloedglucose en beschermt tevens tegen hart- en vaatziekten. Doordat het geneesmiddel de bloedglucose verlaagt, vermindert de kans op omzetting van het normale LDL-cholesterol naar het gevaarlijke MG(min)-LDL. Het MG(min)-LDL wordt vooral aangetroffen bij ouderen en personen met diabetes type-2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen